NEJEN RECEPTY
Tradiční velikonoční menu den po dni
Každý si pod tradičním velikonočním jídlem představí beránka, nádivku nebo třeba mazanec. Ale věděli jste, že ke každému velikonočnímu dni se pojí i jedno z tradičních jídel? Možná to bylo i tím, že před Velikonoci lidé drželi 40denní půst. Anebo taky ne, to už málo kdo ví. A teď si pojďme říct, co naši předkové jedli v období velikonočních svátků.
Začneme škaredou středou. V tento den se podávalo opravdu tematické jídlo. Většinou se dělaly nějaké placky nebo bramboráky. Ty se při opékaní schválně potrhali, a tak vznikly známé trhance.
Zelený čtvrtek je ve znamení jarní zeleně a luštěnin. Většinou se připravovala jídla z mladých kopřiv nebo petržele. Také se pekly škvarkové placky a různé preclíky. Oblíbená jídla byla také: kočičí tanec, pučálky nebo šumajstr.
Na Velký pátek se obvykle lidé postí. V některých krajích se půst dodržoval velmi přísně a mohl se narušit pouze pokrmem z ryb. Když si rodina nemohla rybí maso dovolit, tak si pomocí formy upekli rybu z bramborového těsta. Na Velký pátek se také připravovalo pouze jedno jídlo. Nejčastěji to byla polévka ze zelí s bramborem. Ale také se připravoval například špenát, hrách jáhly, čočka ... nebo také jak se dneska říká jídlo, co dům dal.
Na bílou sobotu se pekly mazance, bochánky a věnce. Zajímavostí je, že se tyto pokrmy v minulosti nesladily. Většinou se po upečení namáčely do sladké smetany anebo plnily tvarohem. V některých krajích je dokonce namáčeli do vína. Tradičním jídlem byly také jidáše. V sobotu se jako hlavní chod podávala nádivka.
Na Boží hod velikonoční (neděle) se také, krom tradičních buchet a beránka, setkáváme s mase. Hostina podle tradice začínala vývarem, poté se podávalo většinou pečené jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Na slavnostním stole nikdy nesmí chybět beránek, buď ten z masa, nebo ten sladký z těsta.
Velikonoční pondělí je tradičně ve znamení vajíček, vajíčka mají symbolizovat nový život. Jsou součástí mnoha velikonočních jídel. Připravují se smažená i plněná, dělají se z nich pomazánky a samozřejmě nesmí chybět ve velikonoční nádivce.
Na závěr doufáme, že se Vám náš článek o historii našich tradičních velikonočních pokrmech líbil a přejeme Vám krásné Velikonoce.
autorky: Jenifer Beňová a Barbora Šinfeltová
Vychutnejte si s námi kynutý mazanec
Původ mazance můžeme najít
v historii anglosaských, ale i jiných evropských zemí, kde se již
před přijetím křesťanství dělávaly sladké kynuté bochánky, oslavující bohyni
jara. Po přijetí křesťanství tento zvyk přetrval a bochánky sypané mandlemi či
rozinkami rozdávali mniši o Velikonocích chudým lidem.
doba kynutí: 1h 30 minut
doba pečení: 40 minut
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
- ½ sáčku vanilkového cukru
- ¼ lžičky soli
- trochu nastrouhané kůry z bio citronu
- 1 balení čerstvého droždí
- 200-250 ml vlažného mléka
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 50 g pokrájených mandlí
- 30 g vlašských ořechů
- 50 g spařených a opláchnutých rozinek
- 1-2 lžíce rumu
- 1 vejce na potření
Nejdříve si připravíme kvásek. Z droždí, z části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky, který necháme v teple kynout.
Zbytek mouky, cukru, sůl, rozinky, citronovou kůru a vanilkový cukr smícháme v míse. Přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vařečkou zpracujeme na hladké těsto. Necháme v teple 45 minut kynout.
Rozdělíme na dva díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potom potřeme oba bochánky rozšlehaným vejcem a nahoře nůžkami rozstřihneme těsto do tvaru křížku.
Posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.
Vychladlé mazance před rozkrájením můžeme pocukrovat.
fotografie: Lucie Solařová
fotografie: Michaela Kocanová
autorky: Michaela Kocanová a Lucie Solařová